22 Ekim 2012 Pazartesi

İçinizden Gelen Ses

Birçok ebeveyn danışanım bana sıklıkla neyin doğru neyin yanlış olduğunu sorar. Özellikle yeni doğanla okul öncesi dönemde çocuğu olan bu konuda daha evhamlı olabiliyor.

Yemeğini yiyor ama sonunda sadece 3 kaşık yoğurt yiyor gelişimi olumsuz etkilenir mi? Gece uykuya dalarken illa aynı şarkıyı söyletiyor takıntılı olur mu? Çok öpüyorum şımarır mı?
Bunları okurken kendinizden bir soru da bulabilirsiniz, yok canım ben o kadar detaylı düşünmüyorum da diyebilisiniz. Hangi tarafta olursanız olun iki tarafın da son derece doğal olduğundan şüpheniz olmasın.



Bir çocuğun gelişimde belli başlı etkenler vardır. Bunları genetik kalıtım, çevresel faktörler, beslenme, anne-baba tutumları, kültür başlıkları altında toplayabiliriz. Başlıklardan anlayacağınız üzere bu etkenlerden bazıları kontrolümüzde bazıları da kontrolümüz dışındadır. Anne - baba olarak esmerseniz çocuğunuzun da esmer olma olasılığı ne kadar kontrolünüz altında değilse, çocuğunuz altını ıslattığında vakitlice bezini değiştirmek o kadar kontrolünüz altındadır.

Elbette her annenin en önemli isteği çocuğunu hatasız ve ihtiyaçlarını karşılayarak büyütmektir. Bunu yapabilmek adına çoğu zaman kendinden de fedakarlık etmekte tereddüt etmez anneler. İşte belki bu aşırı hassasiyet nedeniyle zaman zaman hata/eksik yapmış olabilmenin telaşına kapılabilirler. Oysa bir kadının anne olmakla ilgili doğanın ona sunduğu fiziksel/hormonal/duygusal mucizeleri unutmamak gerekir.
Esasında bir kadın bedeni ergenliğinden itibaren anne olmaya hazırlanmaktadır. Doğanın yöneticiliğini yaptığı bu programlama öyle müthiş ki hamileliğinin farkına varmadan beden kendi sinyallerini vermeye başlıyor bile!

Yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü, zaman zaman çıkmaza girdiğinizi düşündüğünüzde önce içgüdülerinizin sesini dinleyin. Elbette herkes tarafından sorun olacak durumlarda yine panikleme hakkınız var. Ama onlar için de annelik duygularınızın sizi haberdar edeceğinden şüpheniz olmasın.

Sevgiler,
Cemre Soysal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Cemre Soysal