16 Eylül 2013 Pazartesi

Ödev Sorumluluğu

Bazı okullar geçtiğimiz hafta ders yılını başlatmış olsalar da bugün tüm okullar resmi olarak açılışı yaptılar. Uzun süren bir tatilden sonra yeniden okul düzenine geçmek hem yetişkinler hem de öğrenciler için biraz zaman alacaktır. lk hafta alışma süreci, yeni hocalarla tanışma, derslerin genel tekrarı gibi rahat bir tempoda geçecek olsa da gelecek haftadan itibaren öğrenciler bilindik tempolarına başlayacaklar.

Dersler ve ödevler başladı mı en çok sorulan sorular "Bu çocuğa nasıl ders çalışma alışkanlığı kazandıracağız veya Ödevlerini kendisi yapması için ne yapacağız?" oluyor. Biraz bunlardan bahsedelim.

Ders veya ödev sizin çocuğunuza sorumluluk kazandırma konusunda kullanacağınız araçlardan yalnızca biridir. Bu konuyu geniş perspektifte değerlendirerek "sorumluluk bilinci"nin kazandırılması olarak bakmanızı tavsiye ederim. Bugün ödevinin sorumluluğunu almayan çocuk yarın işinin, ailesinin, davranışlarının sorumluluğunu almakta da zorlanacaktır.

Ödev ve derslerin sizi mutlu etmek için çocuğun yapması gereken bir yükümlülük olduğu kanaatinden uzaklaşmak çok önemlidir. Aksi taktirde çocuğunuzla aranızdaki ilişkiye  maddi bir faktör katmış olursunuz. Onun derslerinin iyi olması durumunda elbette onunla gurur duyacağınızı ama bunun gururunu esas yaşayacak kişinin kendisi olduğunu vurgulamalısınız.

Özellikle daha önceden ders çalışma alışkanlığı olmayan öğrencilere ilk etapta velileri yardımcı olabilir. Şöyle ki eve geldiğinde beraberce o gün yapılması gereken ödevlerini gözden geçirebilirsiniz. En iyi işleyen yöntemlerden biri ödevi küçük parçalara bölerek yapmasını öğretmektir. Çünkü küçük parçalara ayırmazsanız çocuk "ödevimi bitirdim" cümlesini kurana kadar geçen sürede motivasyonunu kaybeder. Halbuki matematik ödevimi bitirdim, Türkçe'den 5 cümleyi tamamladım gibi adım adım giderse bitirme duygusunu ve motivasyonunu çok daha somut yaşayacaktır.

Görsel www.magicmaman.com adresinden alınmıştır.
Son ana bırakılan ödevlerde tabiri caizse çocuğunuzun canını kurtaracak yardımlar yaparsanız bunun alışkanlık haline gelme ihtimalini aklınızdan çıkarmayın. Nasıl olsa sonunda annem/babam dayanamaz ve yardım eder(ler) diye düşünen çocuğun sorumluluk bilincinin gelişmesi çok daha gecikmeli olacağı unutulmamalıdır.

Çocuğunuza "ödevini yap!" diye komut verdiğinizde ona sorumluluğunu hatırlatmıyor aksine onu özdisiplinden uzaklaştırıyor ve harekete geçmesi için hep bir dış uyarana ihtiyaç duymaya alıştırıyorsunuz. Oysaki yapılan araştırmalar hayat başarısındaki en etkili faktörün özdisiplin olduğunu gösteriyor. Bir başka deyişle bireyin kendini; isteklerini, yükümlülüklerini, zamanını ve ihtiyaçlarını doğru planlama becerisi de diyebiliriz.

Son olarak da sizden yardım istediğinde buna hazır ve gönüllü olduğunuzu daima ona hissettirin. Sorumluluklarını alırken zaman zaman sizin desteğinize ihtiyaç duyabilir. Bir proje yapması gerekiyordur ve bunun için beyaz kartona ihtiyacı vardır. Bunu sizden istemesi sorumluluklarını bilmediği anlamına gelmez.

Ödevlerini yapmayan çocuğun ise ödevin yapılmamış haliyle okula gitmesine izin verin. Öğretmenlerin doğru müdahaleleri yapabilmeleri, çocukların performanslarını doğru irdeleyebilmeleri için buna ihtiyaçları olduklarını unutmayın.

Tüm öğrencilere becerilerini geliştirebildikleri, hedefleri doğrultusunda doğru ve kararlı adımlar atabildikleri bir ders yılı dilerim.

Sevgiler,
Cemre Soysal



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Cemre Soysal