21 Şubat 2013 Perşembe

0 - 2 Yaş Çocuklar

Çok sevdiğim bir arkadaşımın Twitter'daki mesajını okudum bugün. Çok haklı olarak yazılan, anlatılan, sunulan bunca alternatif arasında kafası karışmış, bir nevi çocuğum için bir şeyleri eksik veya yalış yapıyor olabilir miyim kaygısı yaşıyor.

Yazılarımda sıklıkla belirtmeye çalıştığım bir konu var: Mevcut düzen siz anne-babalara çocuklarınız için sürekli bir şey yapma, onlara bir şeyler verme zorunluluğunuz üzerinde duruyor. Halbuki aşırı vericilik konusunda benim ciddi çekincelerim var. Öncelikle içinizi rahatlatmalısınız ki çocukların beklediği, sizin onlara sınırsız ve eksiksiz birer "sunucu/verici/sağlayıcı" olmanız değil.

Özellikle 0-2 yaş dönemini çocukla annenin, çocukla babanın tanışma ve bundan sonraki hayatlarının nasıl geçeceği hakkında temeller attıkları bir dönemdir. Bu dönemi mümkün olduğunca güven içinde, öngörülebilir koşullarla geçirmek çocuğunuzu geleceğe en iyi ve donanımlı hazırlama şeklidir. Hayatı nihayetinde bir balık tutma macerası olarak görürsek 0-2 yaş dönemi çocuğunuzla oltanın malzemelerini araştırdığınız dönemdir. Bu dönemde malzemelerinizi iyi seçerseniz ileride yapacağınız oltanın kalitesi, kalitesine bağlı olarak tutacağı balıkların lezzeti de o denli tatmin edici olur. Elbette balığı tutup ona vermeyi aklınızdan bile geçirmediğinizi varsayıyorum :))


Bu dönem çocuğun hayatı ve çevresini tanıdığı dönemdir. Tanışma araçları ise duyuları, dolayısıyla duyu organlarıdır. Ona yeni bir şeyler öğretirken beş duyuyu mümkün olduğunca etkin kullanmanız önemlidir. Son dönemde faydalarından farklı mecralarda sıklıkla bahsedilen oyun gruplarının esas hedefi de duyuları harekete geçirerek çocuğunuzun zihinsel gelişimini arttırmaktır. Öğrenmenin önemli ögelerinden biri olan algının gelişmesini hedefleyen bu çalışmalar, çocuklarınıızın 0-2 yaş döneminde yaşantısal deneyimler kazanmasını sağlar.

Esas nokta şu ki, çocuğunuzun algısını desteklemek, zihinsel gelişimini arttırmak için oyun grupları şart mıdır? Oyun grupları çocukların haftanın belli günlerinde, belli bir saat diliminde dahil oldukları etkinlerdir. Oradan gerçek anlamda faydalanabilmek için ev içi yaşantınızda da çocuğun zihinsel gelişimini arttıracak bir ebeveynlik tutumu içinde olmanız şarttır. Bu nedenle onu oyun grubuna götürüp götürmemeyi düşünmeden önce size birkaç önerim olacak. Bunları yapmaya başlayarak algısını desteklemeye hemen şimdi başlayabilirsiniz:

  • Oturabilir hale geldikten itibaren suyun içinde oturtup suyla oynamasına izin verin.
  • Çocuğun farklı lezzetleri tatması önemlidir. Örneğin ufak parça limon verip ekşi tadını almasına izin verebilirsiniz.
  • Emekleme döneminde yürümesi için ısrarcı olmayın. unutmayın hiçbir insan hayatının sonuna kadar emeklemez. Emeklerken yaşadığı ufak zorlukları kendi başına aşması için sabırlı olun, hemen müdahale etmeyin
  • Büyük şekillerin, gerçek resimlerin olduğu kitaplar hep etrafınızda olsun
  • Sehpaya ayaklarınızı uzatın o altından geçmeye çalışsın.
  • Sert, yumuşak, tüylü, kaygan, sivri..gibi farklı yüzeylere ellemesini sağlayın.
  • Farklı çiçekler alıp koklamasına izin verin. Veya yemek yerken "hmmm mis gibi kokuyor" diyerek yemeğin tadıyla kokusu arasında ilişki kurmasına vesile olun.
  • Bastığınızda farklı sesler çıkartan kitapları birlikte okuyun.
  • Farklı müzik türlerine kulağının aşina olmasını sağlayın. Klasik müzik de dinleyin, rock da..
  • Çay bardağınız henüz soğumadan ellemesine izin verin ve o bardağa ellerken "sıcak" diyin veya buzdolabının kapağını açıp "soğuk" diyin.
Şimdilik size 10 tane öneri verdim. Siz de hayalgücünüz ve yaratıcılığınızın sınırında seçenek geliştirebilirsiniz!

Sevgiler
Cemre Soysal


1 yorum:

  1. merhaba, 10 aylık bir yeğenim var. ailesi baby tv izlemesinin gelişimine katkısı olacağını düşünüyor. bebekler ve televizyon üzerine yazarsanız kendilerine okutmak isterim. bebeklere televizyonun etkileri üzerine yapılan araştırmalar da çok az sanıyorum. bu tarz bilimsel verileri de bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. saygılarımla.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Cemre Soysal