Kendi çocukluğunuzu düşünün bir an için.. Ne güzeldir öyle süzüle süzüle anne babanın odasına girip sıcacık yatağın içinde bir de onların sevgilerinin sıcaklığıyla uykuya devam etmek..
Son zamanlarda seanslarda ve arkadaş sohbetlerinde en sık sorulan sorulardan bir tanesi çocukların kaç yaşına kadar anne babayla yatması gerektiği, kendi yataklarına nasıl alıştırılacağı konusu.. O nedenle biraz bu konuyu işleyelim diye düşündüm.
İlk dönem bebeklikte anneler hem emzirdikleri için hem de uykunun arasında çocuğa müdahale etmek daha kolay olduğu için yanlarında yatırmayı tercih ediyorlar. Yanlarında derken elbette farklı bir yatak ama aynı odadan bahsediyorum. Çocuğu kendi yatağınızdan ne kadar erken çıkartırsanız o kadar iyi!
İlerleyen dönemlerde belli bir süre kendi yatağında yatırmayı deneyip sonrasında "Bir hastalandı her şey tersine döndü!" vukuatıyla ne yazık ki çocuklar anne babanın yatağına geri dönüyorlar.
Çocuğunuzun kendi yatağında yatması önemlidir. Kendinizden ayırdığınız, ona özerk bir alan bıraktığınız yer olarak da düşünebilirsiniz yatağı.
Burada en büyük hata anne babaların tutarsız ve kararsız tutumlarında ortaya çıkıyor. Örneğin birçok ebeveyn çalıştıkları için gün içinde çocuklarını göremediklerini bu nedenle hiç değilse akşam ona sarılarak uyumak için onu yanlarına aldıklarını söylüyorlar. Halbuki nasıl ki uykudayken yemek yiyemezsek uykudayken de ruhsal açlığımızı bastırmamız o denli zordur. Çocuğunuzla yeteri kadar vakit geçiremediğinizi düşünüyorsanız onu yatağınıza almak yerine yatmadan önce biraz daha fazla vakit geçirebilirsiniz.
Ona artık yatağında yatması gerektiğini çünkü yatağında yatacak kadar büyüdüğünü, bu yatağın sadece anne ve babasına ait olduğunu da anlatabilirsiniz. İlk denemelerde mutlaka motivasyon arttırıcı ödüllendirmeleri tavsiye ediyorum. Örneğin:
Yatağında uyuyup uyandığın her sabah odandaki bu tabloya bir gülen yüz çizeceğiz, bunlar tam 7 tane olduğunda seninle en sevdiğin kurabiyeyi pişireceğiz.
Çocuğunuz ilk günlerde özellikle gece süresince yapacağı sürpriz (!) ziyaretlerle sizin bu konudaki ciddiyetinizi tartacaktır. Bu anlarda, sakin ve kararlı bir şekilde ona yatağına gidene kadar eşlik edebilirisiniz.
Bazı durumlarda ise kendi yatağında yatmak istemediğini çünkü yatağında yatmaktan korktuğunu söyleyebilir. O zaman, korkusunun azalması için neye ihtiyacı olduğunu sorun. Belki yanında çok sevdiği yastığı olursa her şey bir anda çözülür! Şayet korkuları devam ediyorsa, bunun bir şımarıklık olduğunu düşünmeyin ve mutlaka bir uzmandan yardım alın. Çünkü çocukların korkuları önemsenmelidir.
Yapabileceğiniz bir diğer motivasyon kaynağı ise onun çok istediği bir nevresim takımını almak olabilir. Çok sevdiği Örümcek Adam'a ya da Pamuk Prenses'e başını yaslamak hiç fena fikir değil, ne dersiniz?
Şimdi, en önemli sırrı açıklıyorum: Bütün bunları yapmadan önce mutlaka anne-baba olarak siz aranızda konuşun ve karar verin. Gerçekten beraber yatmayı isteyen kim? Siz mi, çocuğunuz mu? Eğer samimi cevap verirseniz işiniz şimdiden kolaylaştı bile..
Haydi herkes kendi yatağına!
Sevgiler
Cemre Soysal