18 Eylül 2015 Cuma

Çocuklarla Seyahatin Püf Noktaları


Bayram tatili yaklaşırken en çok sorulan sorulardan biri de, çocuklarla yapılacak tatillerin nasıl olması gerektiği yönünde oluyor. Pek çok anne ve baba çocuklarıyla yapacakları seyahat için tedirginlik yaşayabiliyor.
 
Ebeveynlerin zihinleri nereye gidecekleri, yanlarında çocuk için ne götürecekleri, orada nasıl oyalanacakları konusunda soru işaretleri ile doluyor. Hatta gözleri korkup tatili erteleme ya da çocuğu götürmeme gibi kararlar alınabiliniyor. Halbuki, çocuklar erken yaş dönemlerinde deneyimledikleri durumları anı dağarcıklarında biriktirir. Ileride net olarak hatırlamasalar bile yeni ortamlar ve değişik insanlar görmek algılarını farklı bir boyuta taşır. Alıştıkları ortamların dışına ailesi ile çıktığında kendilerini farklı mekanlarda da güvende hissetmeyi öğrenir. Bütün bu sebeplerden, aile ile baş başa yapılan tatil Eşsiz bir deneyimdir.
 
Yukarıda bahsedilebilen nedenler genelde çocuklar için avantajlı taraflarını yansıtsa da, yoğun iş hayatından onunla vakit geçirmekte sıkıntı çeken anne ve baba için de bulunmaz bir deneyimdir. Bir yerlere koşturma stresi olmadan rahat rahat oyunların oynayabileceği, yeni sohbet ortamlarının yaratılacağı, bilgisayar/ tablet/ televizyon üçgeninin dışına çıkabileceği özel zaman dilimini kullanmak her aileye iyi gelecektir. Süresi kısa bile olsa aile için ileride hatırlanacak hoş anılar biriktirmeyi de sağlayacaktır.

1. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, ona uygun oyalanabilecekleri materyalleri yanınıza alın. Örneğin boya kalemleri, boş kağıtlar, stiker tarzı yapıştırmalar, küçük yumuşak bir top alınabilir.

2. Tatilde beraber vakit geçirebileceğiniz etkinlik Kitapları, oyun hamurları, küçük kutu oyunları edinebilirsiniz.

3. Yolculuğunuzun rahat geçmesi için yanınıza onun yaş dönemine uygun dikkat çekici ve oyalayıcı oyuncaklar alabilirsiniz. Özellikle uçak yolculuklarında yanınızda bu tarz materyaller olması hem sizi hem de onu rahatlatacaktır.

4. Çocuğunuz tuvalet eğitimi döneminde ise, evdeki aparatı Yanınızda götürmeniz iyi olacaktır.

5. Çocuğunuzun varsa düzenli kullandığı ilaçların yani sıra doktorunuza danışarak ateş düşürücü şurup, böcek sokmasına karşı merhem gibi lazım olabilecek ilaçları da alabilirsiniz.

6. Gittiğiniz yerdeki değişik gezi alanlarını yaşına uygun sürede ve kısa bir anlatımla ona aktarabilirsiniz.

7. Yaşı büyük olan çocuklara gitmeden o tatil bölgesi için alacağınız kitaptan veya internetten araştırma yaptırabilir, orada bu konuda destek isteyebilirsiniz.

8. Tatile gittiğiniz yerde onun yiyebileceği yöresel tatlar varsa bunları tatması sağlanıp alıştığı tatlar ile kıyaslamasını isteyebilirsiniz.

9. Eğer yaşı uygun ise, fotoğraf makinanızı ona verip, ilginç gelen yerleri resimlemesini isteyebilirsiniz. Döndüğünüzde bunları bastırıp bir anı albümü oluşturabilirsiniz.

10. Yine yaşı uygun ise gittiğiniz yerin buna uygun ise şehir haritası verip ondan yardım alabilirsiniz. Böylelikle hem gidilen mekanlar daha çok aklında kalır hem de mekansal düzenlemesi gelişir.

11. Çocuğunuzun yaşı daha küçük ise her akşam o günü anlatan bir resim çizmesini isteyip, tatil bitiminde bütün resimleri dosyalayarak yine bir anı albümü oluşturabilirsiniz.

Hepinize iyi tatiller :)
Klinik Psikolog Merve Soysal Başa

3 Eylül 2015 Perşembe

Okul Zilini Beklerken


OKULLAR AÇILIYOR!

 

Uzun süren yaz tatilinden sonra okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Birçok ailede okul hazırlıkları yapılmaya başlandı bile. Peki okula iyi bir başlangıç yapabilmek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
 
Çocuklar yaz tatilinde okul dönemine kıyasla daha serbest oldukları için onları en zorlayacak konu yeniden düzenli ve disiplinli hayata dönüş yapmak olacaktır. Sabah istedikleri saatte uyanmak, bahçede arkadaşlarla uzun saatler oyun oynamak, denize girmek gibi birçok eğlenceli etkinlik bir sonraki tatile kadar rafa kalkacak ne de olsa.
 
Önceki sene okula gitmiş olan çocukların okula başlamalarında çeşitli motivasyonları vardır. Her ne kadar yeniden ders çalışmaya başlayacakları için huysuzlansalar da tatil boyunca görmedikleri arkadaşlarına kavuşmak onlar için oldukça heyecan vericidir. Okullarında yapılan herhangi bir değişiklik, sınıflarının yerinin değişmesi gibi küçük detaylar dahi onları heyecanlandırabilir. Okulların açılmasına hevesli olmayan çocuklara, okulun ders haricindeki bu avantajları hatırlatılarak okula gitme konusundaki duyguları olumluya çevrilebilir.

Bu sene ilk defa okula başlayacak çocuklar ise çok daha değişik bir heyecanın içindedirler. Onlar, büyümenin çok büyük bir adımı olan okul hayatına başlangıç aşamasındadırlar. Her ne kadar daha önce anaokulu veya hazırlık sınıfına gitmiş olsalar da birinci sınıfın önemi her zaman farklıdır. En önemlisi okuma yazma öğrenilecek bir seneye başlangıç yapıyor olmalarıdır. Yeni okul binası, yeni arkadaşlar, yeni araç gereçler.. Onlar için neredeyse her şey yenidir.

Okula yeni başlayacak çocuklar bazen endişeli olabilirler. Özellikle içe kapanık çocuklar yeni ortamlara girmeden önce kaygı yaşarlar. Böyle durumlarda ebeveynler kendi okula başlama anılarını anlatabilirler. Elbette anlatılan hikayelerin içeriği çocuğun okula heves etmesini destekleyecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca gideceği okulu önceden ziyaret etmek de çocuğun kafasındaki kaygıları azaltmasına yardımcı olabilir.

 

Okullar açılmadan yapılması tavsiye edilen birkaç öneri:

  • Hayat düzeninizi okullar açılmadan bir hafta kadar önce okula göre yeniden düzenleyebilirsiniz. Yatma ve uyanma saatleri okul dönemi düzenine getirilebilir. Böylece okula adaptasyon kolaylaşacaktır.
  • Ailecek okul alışverişine çıkabilirsiniz. Yeni kıyafetler, kırtasiye eşyaları çocukları okulun başlaması konusunda heyecandıracaktır.
  • Çocuğunuzdan, başlayacak okul dönemine dair hedefelerini düşünmesini isteyebilirsiniz. Unutmayın ki kendi koyduğumuz hedefler için çalışmak daha kolaydır.
  • Yeni ders yılında çocuğunuzun sevdiği derslerde onu bekleyen, yeni öğreneceği konular hakkında bilgiler verebilirsiniz.
  • Bu sene sonunda sınava girecek öğrenciler biraz daha endişeli olabilirler. Okulun başlamasının bir diğer anlamı geçecek her günle sınava bir adım daha yaklaşacak olmalarıdır. Sınava hazırlık yolunun zor olduğu ama bu yolun sonunun aydınlık olduğu da hatırlatarak çocuğunuzu cesaretlendirebilirsiniz.
Tüm öğrencilere verimli bir ders yılı dilerim..
 
Sevgiler,
Cemre Soysal